bubbles-najaar2021.reismee.nl

Tot Bilbao.

Zaterdag 9 oktober. Rond middernacht dachten een paar Spanjaarden tegenover ons dat ze er wel een gezellige nacht van konden maken, inclusief bijbehorend volume. De campingbewaker maakte binnen een paar minuten een einde aan die overdaad van gezelligheid. Het duurde even voor de zon tevoorschijn kwam vandaag, bewolkt tot ruim na de middag en vanaf 17.00 weer veel bewolking en gelijk te fris om buiten te zitten.

Vanmorgen zijn we per fiets naar een winkelcentrum in Zarautz gegaan. Erheen ging prima, volgens google een daling van 100 meter in 1500 meter. Onderweg nog even gestopt bij een uitzichtspunt over de baai. Daar kwamen we een Canadees tegen, hij was lopend op weg naar Santiago de Compostella(nog 800 km) . Hij had daarvoor nog 2 maanden de tijd.

Een fietshelm is in Spanje verplicht buiten de bebouwde kom, de Spaanse politie is niet te beroerd om een boete uit te schrijven als de fietshelm ontbreekt. Dus naar een grote sportwinkel om een helm te kopen. Die was snel gevonden, maar de dame aan de kassa kreeg de diefstalbeveiliging niet los. Ze verdween met de helm naar???...het duurde en duurde, na ruim een kwartier kwam ze terug, maar de beveiliging was er nog niet af. Ze plukte een man uit de winkel en nam die mee naar het magazijn om het probleem op te lossen. Een tijd later verscheen de dame weer, zat de diefstalbeveiliging nog steeds aan de helm. Thieu had inmiddels een zelfde helm uit het rek gehaald, ironisch, aan deze helm zat helemaal geen diefstalbeveiliging. Dat begreep de dame en na betaling konden we eindelijk verder.

Terug naar de camping kostte heel wat moeite, een vrij stijle heuvel op is zelfs met ondersteuning een lastige klus.

We hebben inmiddels ontdekt dat dinsdag een nationale feestdag is. Een feit om rekening mee te houden, winkels hier zijn op zon- en feestdagen gesloten.

De camping staat inmiddels helemaal vol, niet alleen vanwege een surf-festijn, maar ook omdat veel Spanjaarden een lang weekend vrij hebben.

Zondag 10 oktober: Op een camping met veel surfers wordt heel de dag door gebruik gemaakt van de douches, als ze terugkomen van het surfen. Het voordeel is dat er ’s-Morgens bijna niemand wil douchen, geen file bij het sanitairgebouw.

Na het ontbijt hebben we betaald en zijn via de kustweg richting Bilbao gereden. Mooie route met mooi zicht op de rotsige kust en stranden. Soms kom je langs plekken of plaatsjes waar je zou willen stoppen, maar er zijn bijna geen parkeerplaatsen langs de kustweg. Heel veel volk op de been, veel wandelaars en fietsers. Wel vervelend dat op het merendeel van de borden tekst in het Baskisch staat. Alleen grotere plaatsen worden in 2 talen aangegeven.

We kwamen voorbij een bushokje waarin gordijnen hingen. We kwamen ook nog de deelnemers aan een wielerwedstrijd tegen, de ronde van…??? Alle deelnemers hadden een bord met een nummer op hun fiets. Er was een kopgroep met begeleiding en dan op flinke afstand nog enkele groepjes, en uiteindelijk het “peloton”. In Lekeitio passeerden wij een overvolle camperplaats, gratis verblijfplaats beschikbaar gesteld door de geeente. Lekeitio is een mooi oud kustdorpje.

We wilden een bezoek brengen aan Gaztelugatxe, een eilandje voor de kust met daarop een kapelletje. Het eilandje is alleen bereikbaar via een smalle trap en muur. Er was een parkeerplaats langs de weg van waaruit je beneden het eiland kon zien liggen. Dat was ook alles wat we hebben gezien; het was er heel erg druk en de kleine parkeerplaats was bomvol. Er was een soort rotonde waar je kon keren. Ook het restaurant bij de parkeerplaats was druk bezocht. De volgende mogelijkheid om een camper te parkeren was kilometers verder in Bakio. Daar mag alleen geparkeerd worden op een speciale betaalde parkeerplaats voor campers. Die parking ligt midden in het plaatsje, dus we wilden daar stoppen om te lunchen. Je kon de parkeerplaats alleen op via een ingewikkeld systeem met een app en registratie van een betaalkaart, tevens kostte parkeren altijd minimaal15 euro, je betaalde sowieso voor 24 uur.

We zijn doorgereden en kwamen terecht bij een leuk uitziend restaurant met bruin cafe. Een (te)zeer behulpzame spanjaard hielp met bestellen, want hij sprak ook engels en de barman niet. We hebben een heerlijk broodje ham/kaas gegeten, iberico ham, niet de lekkerste ham, wel de duurste. Ook de koffie was heerlijk, maar de rekening was schrikken, elk broodje kostte 13 euro.

We zijn naar de camperplaats van Bilbao gereden voor de nacht, daar aangekomen waren er nog 4 vrije plaatsen, de overige 68 waren al bezet. De camperplaats ligt hoog boven Bilbao en heeft een prachtig uitzicht over Bilbao, vooral in de avond een mooi plaatje.

Godelive

Weer leuk verhaal ??!