bubbles-najaar2021.reismee.nl

Noalla

Vrijdag 15 oktober:De camperplaats in Finisterre is niet echt muisstil; vooral de bootjes verstoren de rust. Tot laat hoor je de bootjes en al weer vroeg varen de vissers uit.

Vanmorgen naar Ezaro, daar zou een waterval zijn die altijd water heeft. De laatste kilometer tot de waterval zagen we niet zitten: een erg smal weggetje. Vanaf de brug in het dorp kon je de waterval in de verte zien. Daar hebben we het maar mee gedaan. Toen verder over de bochtige kustweg naar Muros. Muros zou het allermooiste middeleeuws dorpje van Galicie zijn en de moeite waard om te bezoeken. Toen we daar aankwamen bleek er de weekmarkt te zijn. Het was er verschrikkelijk druk op de weg en (een) parkeerplaats was er ook niet. Uiteindelijk vonden we parkeerplek in de vissershaven. Het dorpje zelf viel tegen, inderdaad smalle straatjes en oude huizen. Veel slecht onderhouden, vooral de straatjes, publieke fonteintjes en trappen. Het stadhuis zag er verzorgd uit, keek uit op de haven, en op het plein voor het stadhuis waren meerdere terrassen. Onze weg na de lunch vervolgd langs de rotsachtige en grillige kustlijn.

Onderweg zien we al meerdere dagen in veel tuinen een soort huisjes op betonnen palen staan. De meeste huisjes hebben spleten in de wanden, de deurtje, een pannendak en een kruis op de gevelpunt. Even dachten we dat het een soort privé-kapelletjes waren, maar het blijken van oudsher voorraadhokjes te zijn, waarin ook granen etc. gedroogd kunnen worden door de luchtstroom via de spleten. Soms worden de huisjes gebruikt als rommelopslag.

Tegen vieren bereikten we camping Monte Cabo, een kleine camping in Noalla pal aan de kust, ten westen van Pontevedra. Het was even zoeken naar de juiste toegangsweg, het was een heel smal weggetje dat eindigt bij de camping. Tot onze verrassing een camping met Nederlandse eigenaar. Het uitzicht vanuit de camping is heel mooi, je kijkt uit over de zee. Een andere Nederlander, een paar Duitsers,Spanjaarden en 2 Zwitsers zijn onze medekampeerders. Het wordt inmiddels wat lastig om een camping te vinden aan deze kust, de meesten zijn vanaf vandaag gesloten voor de winter.

Zondag 17 oktober:Gisteren heeft het heel de dag af en aan geregend en er waaide een straffe wind. Echt koud was het niet. Er zijn gistermorgen meerdere kampeerders vertrokken, onze Duitse buren hebben een kleine kampeerbus en een grote herdershond. De weersvoorspelling was niet best, en als de hond binnen lag konden zij alleen buiten zitten. Ze hebben nu voor een paar nachten een stacaravan op deze camping gehuurd.

Wij hebben met een anders Duits stel een borrel gedronken, en besloten met zijn 4-rtjes te gaan eten in het campingrestaurant. Van tevoren een keuze uit het menu maken en een dinertijd afspreken. Dat hadden we gedaan. Net na zessen begon het te hozen en stormen, de luifel stond opeens op instorten. De luifel razendsnel ingedraaid, gevolg: ik was drijfnat want er stond water op. Lekker gegeten in het restaurant. Vannacht verdween de storm net zo plotseling als ie gisteren was opgestoken.

Vanmorgen scheen een voorzichtig zonnetje tussen de wolken door. De was die sinds eergisteren op de draad hangt lijkt vandaag wel droog te worden.

Om 14.00 zomaar uit het niets dichte zeemist, je kunt nog amper een hand voor ogen zien. Vooral de snelheid waarmee de mist het land op kwam was heel verrassend.

Toen de mist verdwenen was begon het te motregenen. Al met al een wisselvallige dag, maar na 3 dagen ligt de was weer droog in de kast.