bubbles-najaar2021.reismee.nl

Coimbra

Vrijdag 22 oktober 2021: De nacht was rustig tot 5.30 uur, toen startten er vrachtwagens en bussen op het bovenste parkeerterras. Het onderste parkeerterras is gereserveerd en aangepast voor de campers.

Toen de waterkoker bijna kookte viel de elektra weg. De buren hadden ook geen elektra meer, dus het lag niet aan ons. Koffiewater toen gewoon met de fluitketel op gas gekookt. Smaakt net zo goed.

Na het ontbijt naar het 160 km zuidelijker gelegen Coimbra gereden. Veel stijgen en dalen, eerst nog zicht op de kleurige terrassen met druiven, al snel werd het wat rotsachtiger. Het hoogste punt was 950 meter. Er stonden naast de weg markeerpaaltjes voor sneeuwperiodes.

De formaliteiten in de campingreceptie waren snel klaar, vervolgens hebben we een kwartier moeten wachten voor we verder konden naar een olek. Een Fransman met aanhanger achter de camper stond water te tanken en vuil water te lozen op de saniplaats, hij had best van de weg af gekund maar deed dat niet. We moesten maar gewoon wachten. We zijn terecht gekomen in een Nederlandse enclave lijkt het; het merendeel van de gasten zijn Nederlanders, onze overbuur is een Fin. Portugees, Engels en Frans zijn de andere nationaliteiten. De Duitsers ontbreken deze keer. Er zijn wel een paar tentkampeerders.

We hebben bij de receptie een plattegrond van de stad en een dienstregeling van de bus naar de stad gekregen.

Na de lunch zijn we naar de bushalte bij de camping gegaan op de aangegeven tijd. Maar er kwam geen bus. Na bijna een uur verscheen de bus en binnen 20 minuten stapten we uit in het centrum.

Oude gebouwen en zelfs een middeleeuws huis in een van de smalle straatjes. Een mooie winkelstraat en een paar straatmuzikanten om de sfeer te verhogen. Veel terrasjes, zoals ook in de andere Portugese steden. Er was een winkeltje met de toepasselijke naam “Nickolaus”, dat helemaal vol hing met kerstartikelen.

Aan datzelfde pleintje was een kerk die we bezochten, we dachten even dat het de kathedraal was, maar het bleek een klooster. Het kerkbezoek was gratis, maar de sacristie en het klooster waren toegankelijk voor een klein bedrag.

De kerk was gedecoreerd met veel tegeltjes taferelen, er hing een mooi orgel hoog tegen een zijwandde, de sacristie was prachtig en ook de kloostertuin was mooi en goed onderhouden. Naast deze kloosterkerk lag een café met terras, ook het café was gevestigd in een mooi oud gebouw.

We zagen in Spanje en ook nu in Portugal regelmatig priesters en nonnen in de traditionele zwarte kleding.

Volgens de dienstregeling zou de bus terug naar de camping om 17.10 vertrekken, maar om kwart voor zes was de bus nog steeds nergens te zien. Bij het busstation is ook een taxistandplaats. We hebben een taxi terug naar de camping genomen. De taxirit leek wel een soort kamikazerit, race tegen de tijd. De taxichauffeuse had een forse stijl van rijden, maar in een kwartier stonden we gezond weer op de camping. De rit vanuit de stad kostte 5,50 euro. De prijs viel alleszins mee. Overdag scheen de zon, temperatuur ruim 20 graden, na zonsondergang koelde het al snel af naar 12 graden.

Zaterdag 23 oktober 2021: Vannacht en vanmorgen waaide het flink, maar rond de middag was de wind weer verdwenen, even wat boodschappen gedaan bij de supermarkt dicht bij de camping. Tegen 13.00 met de bus naar de stad gegaan, de bus had “maar” 20 minuten vertraging en was snel in het stadscentrum: weinig klanten en weinig verkeer op de weg. We zijn naar de universiteit gegaan, een dorp op zichzelf met bijzondere oude gebouwen. Een gedeelte van de gebouwen staat in de steigers, er blijft genoeg moois over om te bekijken. De universiteitsgebouwen liggen op een heuvel, je hebt er ook een prachtig uitzicht over de stad.

We kwamen er een Braziliaan tegen die zat te genieten van de sfeer, zijn zoon was werkzaam voor de universiteit in Braga en zijn grootvader was geboren in Duitsland.

Voor toilettoegang moest je eerst een ticket kopen in het souvenirwinkeltje.

De daken van een aantal gebouwen waren meerkleurig. Wel apart om te zien. In de nieuwe kathedraal(er is ook een oude) moesten we 1 euro doneren voor de restauratie. Donatie verplicht.

Weer terug in de winkelstraten was het een enorme drukte; er begon een demonstratie tegen abortus.

Er zijn heel veel “pastelaria’s”, een soort gebakwinkel en café in een, met terras, ze verkopen zoetigheden en koffie, thee, maar ook alle andere drank en soms zelfs snackmenu’s.

Om terug te gaan naar de camping gingen we naar het busstation met het idee, als de bus op tijd is nemen we die en anders maar een taxi naar de camping. We kwamen de bus ruim voor de vertrektijd al tegen, liep voor op dienstregeling. Toen maar gelijk een taxi genomen.

Terug op de camping een was gedraaid en opgehangen, kan die drogen tot morgenmiddag.

We zijn gaan eten in het camping restaurant. Eenvoudig, maar lekker; met wat wijn en bier voor minder dan 30 euro. We klagen niet.

Zondag 24 oktober:Op de camping verblijven een paar bijzondere gasten: een van hen is een Duitser die met de fiets vanuit Duitsland op bedevaart was gegaan naar Santiago de Compostella, hij is vanuit Santiago verder gefietst met de bedoeling via Portugal en de kust van Spanje weer naar huis te gaan. Hij is echter onderweg ziek geworden en is toen hier gebleven met zijn tent. Hij wil hier ook de winter nog blijven en dan pas verder gaan, 3000 km heeft hij tot nu gefietst. Inmiddels heeft hij een jonge zwerfhond geadopteerd. Er is een echtpaar uit

Quebeq Canada, zij wonen in een grote 5th-wheel. Er is ook een Portugese man met een mini-tentje en een mazda sportwagen.

We zijn met de fiets via een fietsroute en via een park naar de stad gefietst. In de buurt van het centrum had mijn fiets plots een platte band; geen reparatieset bij de hand natuurlijk. Onze fietsen aan een boom vastgezet en te voet verder gegaan. In de stad was het heel erg druk met studenten, de meesten in uniforme zwarte kleding, vaak met een map in de handen met een gekleurd lint eraan, soms ook getooid met een hoed in een of andere kleur.

We hebben aan een student gevraagd wat de diverse kleuren betekenen. Elke kleur staat voor een andere faculteit, rood betekende rechtenstudie, geel medicijnen etc. Soms waren er ook jongens en meisjes gehuld in een kleurig rokje. In de namiddag zouden dan festiviteiten beginnen op het universiteits terrein. Dat gebied was vanaf de middag gesloten voor publiek. Volgens de toeristeninfo zouden de festiviteiten een hele week duren.

Het was inderdaad druk in het centrum. We hebben om 14.00 de fietsen opgehaald en zijn met de fiets aan de hand terug gelopen naar de camping. Onderweg kwamen we regelmatig opgetuigde studenten tegen.

Na ruim een uur lopen waren we op de camping. De was die gisteren was opgehangen was inmiddels droog en ligt weer in de kast. De fietsband is inmiddels ook gerepareerd.